Nie masz pomysłu na deser, a jednak ochota na coś słodkiego sprawia, że przychylnie patrzysz nawet na cukier w cukierniczce? W takim razie czas przygotować coś niezbyt skomplikowanego, a jednak niezwykle pysznego. Na przykład mini ciasteczka czekoladowe, które są smaczne, proste do zrobienia i naprawdę szybko znikają z talerza.
Tradycyjne ciasteczka czekoladowe
Aby przygotować najprostsze ciasteczka czekoladowe, potrzebujesz tylko kilku składników. Najważniejszym z nich jest oczywiście czekolada. Potrzebujesz 200 gramów ulubionej czekolady – na przykład deserowej. Przyda Ci się również pół kostki masła, 140 gramów mąki, łyżeczka sody oczyszczonej, jajko i 100 gramów cukru. Zacznij od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. Następnie ubij masło z cukrem, by utworzyć z nich puszysty krem. Dodaj jajko i ubijaj przez kolejne dwie minuty. W tym czasie kryształki cukru powinny już całkowicie się rozpuścić. Do miski z masłem i jajkiem dodaj sodę i mąkę, a na koniec także czekoladę. Wymieszaj wszystko, by składniki się połączyły. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, a na blaszce ułóż papier do pieczenia. Teraz wystarczy, że zaczniesz nakładać ciasteczka. Nie muszą być idealne. Dużą łyżką nabierz ciasto i ułóż je, robiąc między kolejnymi ciasteczkami odstępy na kilka centymetrów. Wstaw blaszkę do piekarnika na 15 minut. W tym czasie ciastka będą już gotowe.
Wersja ciasteczek bardziej fit
Jeśli chcesz przygotować ciasteczka czekoladowe, które będą jednak trochę bardziej fit, możesz odrobinę zmienić powyższy przepis. Co warto zrobić? Przede wszystkim, zamiast mąki pszennej możesz użyć mąki razowej bądź ryżowej, kukurydzianej czy amarantusowej. Doskonale sprawdzą się tu także rozdrobnione płatki owsiane, które skleją ciasto i zastąpią mąkę. Muszą jednak być zblendowane bardzo drobno. Do ciasteczek koniecznie dodaj gorzką czekoladę, która ma jak najmniej cukru i jak najwięcej kakao. Zmniejsz także samą ilość cukru białego bądź zastąp go cukrem brązowym lub stewią. Dzięki temu ciastka pozostaną naprawdę pyszne, a będą jednak trochę mniej kaloryczne. Nie warto odmawiać sobie przyjemności – zwłaszcza tej czekoladowej.
Ciasteczka z orzechami i kakao?
Jeśli masz w domu tylko jedną czekoladę, jednak nie brakuje Ci kakao, możesz przygotować ciasteczka trochę inaczej niż w oryginalnym przepisie. Jak? Czekoladę pokrój na drobne kawałki i odłóż na bok zamiast rozpuszczać ją. Całą resztę kroków powtórz. Następnie dodaj kakao i zmiksuj całość. Ostatnim krokiem powinno być dodanie posiekanej czekolady. Nie miksuj, a jedynie wymieszaj delikatnie za pomocą łyżki. Dzięki temu ciastka będą miały mocny, kakaowy smak i jednocześnie będą zawierać pyszną czekoladę, która rozpuści się pod wpływem temperatury. Tak przygotowane ciasteczka piecz dokładnie tak samo, jak w pierwszym przepisie. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, możesz dodać do niego odrobinę mleka.
Oto nasze trzy pomysły na czekoladowe ciasteczka, które koniecznie musisz przygotować. Szukasz inspiracji z czekoladą i kakao w roli głównej? W takim razie zajrzyj na stronę W kuchni z Wedlem. Tam znajdziesz mnóstwo przepisów, które możesz wykorzystać niezależnie od okazji.