Pstrąg smażony na patelni wymaga najprostszych składników, ale ma jeden z najsmaczniejszych smaków. Możesz przygotować to danie, które w Nowej Zelandii uważane jest za specjalność. Po prostu postępuj zgodnie z przepisem, a wiemy, że Ci się spodoba, zwłaszcza jeśli jesteś fanem ryb. Oto jest.
Składniki
Pomidory:
1 szklanka pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka oliwy
Szczypta soli morskiej
Szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki skórki z cytryny
Ziemniaki:
4 duże ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę)
1/4 szklanki mleka
1 łyżka masła
1 łyżeczka soli morskiej
pieprz do smaku
Do pstrąga:
200 g filetów z pstrąga (2 kawałki ze skórką)
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki masła
1 łyżka natki pietruszki
Sposób przygotowania pomidorów
Rozgrzej piekarnik do 375 stopni. Po umyciu i poklepaniu suszonych pomidorków koktajlowych włóż je do naczynia do pieczenia. Dodaj trochę oliwy z oliwek, pieprzu i soli. Dodaj skórkę z cytryny przed przykryciem naczynia folią. Piecz przez około 25 minut. Wyjmij go z piekarnika i odłóż na bok.
Sposób przygotowania ziemniaków
Dodaj ziemniaki jak wspomniano do garnka z zimną wodą i gotuj przez 20 minut. Odcedź wodę i rozgnieć je w dużej misce. Dodaj masło, mleko, pieprz i sól morską, dobrze wymieszaj i odłóż na bok.
Sposób przygotowania pstrąga
Rozgrzej oliwę z oliwek (jak wspomniano) na średniej wielkości patelni na średnim ogniu. Następnie dodaj 2 ząbki, drobno posiekany czosnek i smaż przez około 30 sekund. Smaż pstrąga ze skórą na dole na tej patelni przez około 5 minut. Smaż też z drugiej strony przez około 2 minuty i wyłącz piec.
Skrop te filety i masło sokiem z cytryny. Udekoruj drobno posiekaną natką pietruszki i dopraw pieprzem i solą. Na koniec połóż rybę na talerzu z pieczonymi pomidorami i ziemniakami puree.